Απόφραξη βόθρων

Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε είναι η βιολογική διάσπαση του λίπους μέσω των κατάλληλων βακτηρίων που εισάγουμε στον βόθρο σε τεράστιες συγκεντρώσεις.

Παραδείγματα επανάκτηση απορροφητικότητας βόθρου με βιολογικό τρόπο

 1. Απορροφητικός βόθρος 5 κυβικών μέτρων στην Ραφήνα
  (35 έτη χρήσης του βόθρου), με συχνότητα αδειάσματος κάθε μήνα, δεν έχει αδειάσει ΠΟΤΕ τα 3 τελευταία χρόνια.
  Χρήση:  Μία αρχική αγωγή εφόδου 1 κιλού μίγματος Alken CF4003 + CF700-3x τον πρώτο μήνα χρήσης. Δόση συντήρησης : 600γρμ. ανά έτος (50γρμ. τον μήνα)
 2. Απορροφητικός βόθρος 8 κυβικών μέτρων στην Πρέβεζα (15 έτη χρήσης του βόθρου),
  με συχνότητα αδειάσματος 1 φορά το δίμηνο, δεν έχει αδειάσει ΠΟΤΕ τα 4 τελευταία χρόνια.
  Η χρήση είναι ακριβώς η ίδια με την πρώτη περίπτωση
 3. Βόθρος 25 κυβικών με τσιμεντένιους δακτυλίους στην Ελευσίνα
  (5 έτη χρήσης του βόθρου), με συχνότητα αδειάσματος κάθε δίμηνο, αδειάζει κάθε δεύτερο χρόνο προς το παρών. Το πρώτο άδειασμα έγινε 1 χρόνο μετά την αρχική εφαρμογή των βακτηρίων και το δεύτερο άδειασμα έγινε 2 χρόνια μετά. Πιστεύουμε ότι η βελτίωση θα συνεχισθεί.
  Χρήση: Αρχική αγωγή εφόδου με 3 κιλά μίγματος τον πρώτο μήνα και 150 -200γρμ ανά μήνα συντήρησης δηλαδή 2-2.5 κιλά /χρόνο.
 4. Μεγάλος απορροφητικός βόθρος όγκου 50 κυβικών μέτρων, ο οποίος έχασε εντελώς την απορροφητικότητά του και άδειαζε κάθε 15 ημέρες. Ο βόθρος ανέκτησε την απορροφητικότητα του, eχουν περάσει 10 μήνες χωρίς κανένα άδειασμα.
  Χρήση: Αμέσως μετά το άδειασμα εφαρμόστηκαν την πρώτη βδομάδα 3 κιλά ALKEN CF 4004 και μετά από την δεύτερη βδομάδα βάζαμε 250gr/εβδομάδα τις επόμενες 8 εβδομάδες (για 2 μήνες).

Υπάρχουν πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, τα στοιχεία κάποιων χρηστών είναι διαθέσιμα σε όποιον ενδιαφέρεται σοβαρά.

Τα βακτήρια τα εισάγουμε από τις Η.Π.Α.  Χρησιμοποιούμε μίγμα που αποτελείται από δύο διαφορετικά προϊόντα,  80% Alken CF 4004 και 20% Alken CF 7000-3x. Έτσι καταφέρνουμε να αποικίσουμε τον βόθρο με 18 διαφορετικά στελέχη (είδη) βακτηρίων που είναι σε θέση να διασπάσουν λίπος φυτικό και ζωικό, σαπούνια, σωματικά απόβλητα ακόμα και χαρτί.

Τα περισσότερα βακτήρια που χρησιμοποιούμε, προσκολλώνται στα τοιχώματα και στο πάτο του βόθρου και εκκρίνουν συνεχώς λιπάση, γαλακτωματοποιώντας το λίπος και διασπώντας το σε μικρότερα κομμάτια τα οποία καταναλώνουν. Έτσι το λίπος που φράζει τις οπές του βόθρου, διασπάται οριστικά και η απορροφητικότητα επανακτάται σταδιακά αλλά σύντομα. Επίσης εξαφανίζονται, αν υπάρχουν μυρωδιές από το βόθρο η τα σιφώνια.

Είναι αποδεδειγμένα  ιδανικό για την συντήρηση του βόθρου σε άριστη κατάσταση αλλά και για την βιολογική του απόφραξη.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Πληροφορίες και δοσολογία:  Αλίνα Συμεωνάκη (Βιολόγος)
e-mail:alina@biobest.gr
tel/fax: 2107622503, mobile: 6972640401